Hormoontherapie

Wanneer je hormonen in balans zijn voel je je blij en volop energie. Je bent slank, vitaal, gezond, gelukkig, aantrekkelijk, kortom, zoals het hoort te zijn.
Hormonen beïnvloeden ons ons hele leven lang want ze spelen een rol bij tal van processen: de lichaamstemperatuur, het slaapritme, de menstruatiecyclus, het libido en prestaties bij het sporten. Naast fysieke processen hebben ze ook veel invloed op de gemoedstoestand en emoties, of op het werk of in andere situaties waar je een bepaalde druk kunt ervaren.

Als je gedurende een lange tijd stress ervaart, heeft dat veel impact op je hormonen en de betrokken organen en zo kan een breed scala aan klachten ontstaan. Denk aan een hoge bloeddruk, slaapproblemen, in gewicht aankomen, niet zwanger kunnen raken, opvliegers, haaruitval, schildklierproblemen, depressie, etc.

‘Ik heb rust in mijn hoofd, de hormonen weer in balans.’

Hormonale verstoringen

Hormoonverstorende stofjes geven bij de meeste mensen een onbalans. Via bewerkte voeding, vervuiling met plastics of synthetische hormonen als van de anticonceptiepil of oxytocine (een weeënopwekkend hormoon en hulp om de placenta sneller los te laten komen) kunnen hier debet aan zijn. De belasting kan door de ouders ook aan het kind doorgegeven worden. De darmen raken uit evenwicht en dat heeft weer effect op je hormonen. Het mooie hiervan is dat je er iets aan kunt doen, en het heft in eigen handen nemen.

Samen onderzoeken we wat de oorzaken zijn van de disbalans om duidelijkheid te krijgen in het functioneren van jouw lichaamseigen hormonen. Dan zal je weer letterlijk en figuurlijk goed in je vel gaan zitten.

‘Leefstijladviezen en voedingstips moeten haalbaar zijn.’

Voeding

Voeding speelt een belangrijke rol voor het hormoonstelsel. Hormonen zijn vetachtige stoffen, waardoor het duidelijk is dat het onder andere belangrijk is de vetstofwisseling goed functionerend hebben. Een uitgebalanceerd dagelijks voedingspatroon met gezonde vetzuren maakt daar deel van uit. Bij hormoontherapie is het dan ook zaak om in kaart te brengen hoe jouw voedingspatroon eruit ziet, en welke verbeteringen daarin aangebracht kunnen worden. Natuurlijk moeten dat haalbare aanpassingen zijn om gemotiveerd tot verbetering te komen en niet de moed te verliezen. Mogelijk wordt er suppletie geadviseerd hoewel het uitgangspunt is om alle benodigde bouwstoffen uit gezonde voeding te halen.

‘Hormonen beïnvloeden ons ons hele leven lang.’

Werkwijze

Aan de hand van de anamnese en door observaties van het lichaam kijk ik hoe je erbij zit en bepaal ik je stresslevel. Dan gaan we aan de slag met de testbuisjes uit de hormoondozen. Zo brengen we energetisch de belasting van organen zoals de nieren, de lever en de alvleesklier in kaart. De cortisolspiegel is een belangrijke parameter: een verhoogde cortisolspiegel is nodig om weg te kunnen vluchten en wordt in het lichaam opgeslagen om steeds beschikbaar te zijn. Kenmerken hiervan is uitdijen, een gebrek aan rust. We vergeten vaak, dat herstel plaats vindt wanneer het lichaam in rust is. Dat verklaart onder andere het maar niet afvallen als je je nachtrust, pauzes en ontspanning niet in acht neemt.

Leefstijladviezen en voedingstips worden afgestemd op de onbalans in jouw lichaam en geest, en sluiten aan op jouw dagelijks ritme. Ze moeten immers haalbaar zijn om de therapie te laten slagen.

Indicaties

Hormoontherapie zijn bij een zeer uiteenlopend scala in te zetten. Enige voorbeelden zijn onder andere:

  • Maag- en darmklachten
  • Zwangerschapsproblemen
  • Stemmingswisselingen en humeur
  • Laag libido
  • Depressie
  • Slecht slapen
  • PCOS
  • PMS
  • Overgangsproblemen
  • Schildklierproblemen, bv. opgejaagd gevoel of kouwelijk zijn
  • Gewichtsproblemen, bv. afvallen wat maar niet lukt
  • Oxytocinebelasting, belasting uit medicatie

‘Herstel vindt plaats wanneer het lichaam in rust is.’