Stressologie

Stressologie is een methode om stress te verminderen, om stressbestendiger te worden en om meer gelukshormonen aan te maken of ze beter in balans te krijgen. Hierdoor kan een depressie verminderen dan wel verdwijnen. Je krijgt meer energie doordat de spijsvertering, het immuunsysteem en je lichaam in zijn geheel beter kunnen werken. Bij de stressologiemethode wordt stress meer gezien als een biologische reactie op gevaar dan als een psychisch probleem. Alles draait om de hormonen, het is veel meer biologie dan psychologie, en tekorten of een overschot kunnen tot ziekmakend gedrag leiden.

Denk bijvoorbeeld aan dopamine, het beloningshormoon. Dit zorgt voor een kick bij het winnen van een spelletje, maar als het erg uit balans is kan het uitmonden in een verslaving aan gamen.

‘Elke dag gaat het beter, zowel fysiek als emotioneel’

Oorzaken

De oorzaak ligt mogelijk in een biologische disbalans. Verstorende levensgebeurtenissen zoals een (echt)scheiding, overlijden van een partner, vriend of kind, een onverwacht ontslag, je pensioen, een nieuwe baan… Dit zijn mijlpalen in je leven die veelal grote veranderingen in je persoonlijk leefomstandigheden geven en die veel impact hebben op je emotionele welzijn. Het is logisch als je je uit het lood geslagen voelt, eenzaam, de grond onder je voeten weggeslagen voelt, noem maar op. Ook de coronamaatregelen zijn hier een illustratief voorbeeld van: een eenzaam en verlaten gevoel door sociale beperkingen, of angst voor een onbekende ziekte, kortom: stress. Je verbruikt dan bijvoorbeeld meer dopamine waardoor je in een depressie kan raken en niet weten hoe daar uit te komen. Nog meer stress!

In deze situaties kom je in de reguliere zorg al gauw op anti-depressiva uit. Vanuit een holistische visie echter zijn er andere manieren van kijken en wordt een andere insteek gehanteerd om dit depressieve gevoel te benaderen. Stressologie is structurele aanpak om de balans in de biochemie te herstellen en de emoties onder de loep te nemen. Er zijn tal van blije cliënten die hun levenslust weer toe zagen nemen.

‘Alles draait om de hormonen, het is veel meer biologie dan psychologie.’

Verschillende soorten stress

Bekende stress-situaties waarbij stressologie is geïndiceerd zijn moeite hebben om voor grote groepen te spreken, zich opgejaagd voelen, geen grenzen kunnen stellen en teveel hooi op de vork nemen. Wanneer je je down voelt en verlies van levenslust ervaart, wanneer je er niet met je gedachten bij bent, je een wattenhoofd hebt, jezelf door de dag moet slepen. Een gevoel van burn-out overheerst. Misschien voel je irritatie en een kort lontje op je werk of in je relatie, je hebt slaapproblemen. Wanneer je vermoeider wakker wordt dan dat je naar bed ging.

Wanneer stress langdurig aanhoudt, heeft dat invloed op je hele systeem. Het heeft een enorme impact op het dagelijks functioneren en omdat het meestal geleidelijk ontstaat, merk je soms niet eens dat de situatie niet normaal en niet gezond is. Het is belangrijk om het patroon te doorbreken, en stressologie helpt je daarbij.

‘Na twee weken waren de donkere wolken boven mijn hoofd al verminderd!’

Werkwijze

Na het maken van de afspraak krijg je een intakeformulier en een test toegestuurd om thuis in te vullen. Aan de hand van de resultaten wordt duidelijk waar het evenwicht verstoord is en welke boodschapperstofjes (neurotransmitters, met in het bijzonder de gelukshormonen), uit balans zijn door invloed van stress.

We testen energetisch voor je uit waar specifiek voor jou het probleem zit om inzichtelijk te maken van welke tekorten jij herkenbaar last hebt. Tekorten van een bepaalde neurotransmitter hoeven namelijk niet voor iedereen dezelfde klachten te geven. Het individuele aspect is belangrijk om de therapie zo efficiënt mogelijk in te zetten. Aan de hand van een emotie-analyse leid ik bovendien af welke conflicten aan de tekorten vooraf zijn gegaan.

De resultaten van dit alles zijn de basis voor een advies voor voeding en suppletie van geconcentreerde voedingsstoffen die zorgt dat het herstel op biologisch niveau kan beginnen. Daarnaast gaan we aan het werk met de emoties, en kunnen lichaam en geest daadwerkelijk weer in evenwicht gebracht worden.

Vier maanden na de intake plannen we een vervolgconsult voor de followup. We vergelijken dan de nieuwe testresultaten met de startresultaten en bekijken of er eventueel nog een volgend consult nodig is.

Negatieve emoties zijn belangrijke stressfactoren, vooral als ze aanhouden

Indicaties

Stressologie is bij een zeer uiteenlopend scala aan klachten in te zetten. Enige voorbeelden zijn onder andere:

 • Vermoeidheid of opgebrand zijn
 • Concentratieproblemen
 • Laag zelfvertrouwen
 • Laag libido
 • Vergeetachtig
 • Moeilijker denken
 • Verstoorde automatische handelingen
 • Slaapproblemen
 • Tunnelvisie
 • Gespannenheid
 • Vermoeid wakker worden
 • Weinig levenslust

‘Goed geslapen. De volgende dag veel meer rust in m’n systeem. Helder nadenken is ook weer terug, de dikke mist is weg.’

omhoog